Perkhidmatan

Perkhidmatan YBGK

YBGK menyediakan bantuan guaman percuma kepada warganegara Malaysia (tanpa mengambil kira jumlah pendapatan mereka) dan bukan warganegara di bawah umur 18 tahun semasa:

Warganegara Malaysia dan bukan warganegara di bawah umur 18 tahun yang berpendapatan tidak melebihi RM36,000 setahun layak menerima bantuan guaman oleh YBGK untuk:

Bagi perkhidmatan bantuan guaman yang melibatkan perbicaraan dan/atau rayuan, ujian kemampuan akan dijalankan untuk menentukan kelayakan orang yang boleh menerima bantuan guaman tersebut.

Bantuan guaman yang diberikan oleh YBGK meliputi semua jenis kesalahan jenayah, kecuali kesalahan yang membawa hukuman mati. Namun, YBGK juga menyediakan bantuan guaman bagi tertuduh yang berdepan dengan pertuduhan di bawah seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 tetapi ianya terhad kepada bantuan guaman semasa tangkapan dan tahanan reman sahaja.

Lembaga Pengarah YBGK pada tahun 2014 telah memperluaskan perkhidmatan YBGK dengan memberi bantuan dalam menyediakan Petisyen pengampunan kepada banduan yang sedang menunggu hukuman mati.

Selain itu, YBGK juga telah membantu Kerajaan dalam perkara-perkara lain berdasarkan arahan Kerajaan. Contohnya, YBGK telah membantu dalam memohon kepada Jabatan Pendaftaran Negara pengisytiharan kematian penumpang dan anak kapal MH370.

Translate »
X