Perkhidmatan

Perkhidmatan YBGK

YBGK menyediakan bantuan guaman percuma kepada rakyat Malaysia (tanpa mengambil kira jumlah pendapatan mereka) dan bukan warganegara di bawah umur 18 tahun semasa:

Rakyat Malaysia yang berpendapatan tidak melebihi RM36,000 setahun layak menerima bantuan guaman percuma oleh YBGK untuk:

Bantuan guaman yang diberikan oleh YBGK meliputi semua jenis kesalahan jenayah, kecuali kesalahan yang membawa hukuman mati. Namun, YBGK juga menyediakan bantuan guaman bagi tertuduh yang berdepan dengan pertuduhan di bawah seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 tetapi ianya terhad kepada bantuan guaman semasa tangkapan dan tahanan reman sahaja.

Lembaga Pengarah YBGK pada tahun 2014 telah memperluaskan perkhidmatan YBGK dengan memberi bantuan dalam menyediakan Petisyen pengampunan kepada banduan yang sedang menunggu hukuman mati.

Selain itu, YBGK juga telah membantu Kerajaan dalam perkara-perkara lain berdasarkan arahan Kerajaan. Contohnya, YBGK telah membantu dalam memohon kepada Jabatan Pendaftaran Negara pengisytiharan kematian penumpang dan anak kapal MH370.

Translate »
X